Hoe verbeter ik mijn WIFI

Ik hoor regelmatig mensen klagen dat het wifi steeds wegvalt of ze thuis een slecht WIFI bereik hebben. Daarom hier een aantal tips wat je zelf kan doen om dit te verbeteren.

Locatie WIFI zender

Tegenwoordig is het zo dat de WIFI wordt verzorgd door het internet modem welke je van je internet provider hebt ontvangen. De meeste mensen hebben dit modem achter de bank of in de meterkast weggestopt. Daar begint het eerste probleem al. WIFI is gelijk aan een radio golf en heeft ruimte nodig om verder te reiken. Wanneer je deze in een meterkast of achter een bank of kast plaatst lukt dit niet. Je kan het kastje welke de WIFI verzorgt het beste in een open ruimte plaatsen, bijvoorbeeld boven op een kast.

Access Point of repeater

Mocht dit nou niet kunnen kan je gebruik maken van een Access Point welke je bekabeld aansluit. Is er geen mogelijkheid om een Access Point bekabeld aan te sluiten kan je ook een repeater gebruiken, zorg dat je deze op een plaats neer zet waar hij goed bereik heeft van het originele signaal welke versterkt moet worden en dat deze vrij hangt aan een muur, plafon of boven op een kast. Je zal merken dat dit direct verbetering brengt.

Verder is het belangrijk dat je een slimme plek kiest om de WIFI zender welke het signaal moet verspreiden plaatst. Het beste is om dit middel in het huis te doen. Zo zorg je ervoor dat het signaal overal even sterk is. Kan dit niet heb je misschien meer dan 1 Access Point of repeater nodig.

Frequentie

In de meeste gevallen is het zo dat het WIFI apparaat zelf de beste frequentie zoekt echter als het “druk is” met ander WIFI apparaten kan dit toch nog wel eens problemen geven. Je kan dan het beste met behulp van een WIFI analyzer app een scan doen om te zien hoe druk het is bij je thuis met de verschillende WIFI kanalen. Bekijk de kanalen 3, 6 en 11 en kies hieruit het kanaal waarbij de minste namen van WIFI kanalen vermeldt staan. Stel je WIFI apparaten in om standaard dit kanaal te gebruiken en niet meer zelf te scannen voor het beste signaal. Je zal na een aantal weken merken dat het bereik en verbinding verbeterd.

Natuurlijk blijf je hierbij wel afhankelijk van je buurtgenoten. Ze kunnen deze actie tenslotte ook uitvoeren waardoor jullie elkaar toch nog in de weg zetten. Is het zo dat je het WIFI kanaal vast zet is het altijd verstandig dat als je merkt dat er weer verslechtering in zit je bovenstaande stappen herhaald. Je zou ook kunnen overwegen om een sterkere WIFI zender te komen.

Signaal verbeteren

Nu kan het natuurlijk zijn dat het onmogelijk is om het WIFI apparaat te verplaatsen. Wat je dan nog kan doen om je signaal te verbeteren is het signaal naar de kamer te richten zodat deze niet naar bv de straat wordt gestraald. Dit kan je makkelijk doen door een een leeg frisdrank blikje open te snijden en tussen je WIFI apparaat en buitenmuur te plaatsen. Je kan ook aluminium folie gebruiken echter is dit misschien wat moeilijker om goed vast te zetten en kreukt het ook snel.

Door het gladen oppervlakte wordt het signaal weerkaatst naar de plek die je wil waardoor het signaal wordt verbeterd.

Overige opties

Als je alle bovenstaande opties hebt geprobeerd maar je bereik toch nog niet voldoende is zal je toch echt je WIFI netwerk moeten uitbreiden door Access Point bij te plaatsen. Het beste kan je hiervoor bekabelde Access Points gebruiken, dit omdat een Repeater altijd goed signaal moet ontvangen om te versterken omdat deze anders ook de verstoringen versterkt wat het signaal niet ten goede doet. Welke apparaten je het best kan toepassen bij jou thuis is moeilijk te zeggen. Dit is namelijk afhankelijk van je huis en de drukte in de lucht. En ook tot waar het signaal moet rijken en tot waar je kan bekabelen.

Hierbij kunnen we je helpen. We bekijken dan alle opties en wat de kosten zijn en passen dit aan naar wensen en budget. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Leave a comment