Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /home/u112554p109337/domains/wingens-ict.nl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031
Wat is beter? 5 GHz of 2,4 GHz WIFI? - Wingens-ICT

Wat is beter? 5 GHz of 2,4 GHz WIFI?

Ik hoor de vraag vaak. Wat is nu het verschil tussen 5 GHz of 2,4 GHz WIFI en wat is nu beter?

Dat is eigenlijk best een lastige vraag om te beantwoorden zonder te weten waarvoor je het WIFI netwerk precies allemaal wil gebruiken. Soms is namelijk 2,4 GHz voldoende maar soms is 5 GHz een betere keuze. Daarom maak ik even een overzicht van de voor en nadelen van beide opties. Op deze manier kan je zelf bepalen welke optie voor jou het beste is.

Voor- en nadelen

  1. Storingen van andere apparatuur, 2,4 GHz kan hier nog wel eens last van hebben. Alle apparaten die zenden kunnen storing geven op je 2,4 GHz WiFi, 5 GHz heeft hier een stuk minder last van waardoor alles net wat beter en soepeler werkt. Bijvoorbeeld voor het live gamen of streamen van video’s.
  2. 2,4 GHz WiFi bestaat al wat langer en wordt ook erg veel gebruikt. Als je op deze frequentie een scan doet zie je ook behoorlijk wat netwerken in de lucht. Doordat het een drukke frequentie is verstoren ze elkaar ook wat jou signaal niet ten goede doet. 5 GHz heeft hier nog weinig last van. Let wel, dit kan in de toekomst nog veranderen.
  3. Het bereik van 2,4 GHz WiFi is groter dan 5 GHz. Dus wanneer je een grotere afstand moet overbruggen kan je het beste 2,4 GHz WiFi gebruiken. 5 GHz is beter geschikt voor korte afstanden omdat het bereik beperkt is.

Wanneer je ervoor kiest om een router te komen welke 5 GHz ondersteund zorg er dan voor dat deze ook de 2,4 GHz ondersteund. 2 frequenties is altijd beter dan 1. Ook is het zo dat 5 GHz nog niet door alle apparaten ondersteund worden, en op deze manier weet je zeker dan ook je oude apparaten met je WiFi netwerk kunnen verbinden. Let bij de aanschaf van de router op dat dat deze de functie simultaneous dual band heeft. Dit houd in dat je 2,4 GHz en 5 GHz tegelijk kan gebruiken. Anders heb je nog niet veel aan je dual band router.

Hulp nodig bij het kopen van een simultaneous dual band router, hieronder geef ik een aantal betaalbare opties weer voor thuis gebruik, daarnaast kan je altijd contact op nemen met ons voor meer advies. Natuurlijk zijn er nog veel meer en met meer en andere opties. Dit alles is puur afhankelijk van je budget.

Leave a comment